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To: A & F Committee     Date: 11/22/16  

From: Lisa Rettig, Senior Manager of Human Resources Reviewed by: Rick Ramacier 
 

SUBJECT:  Amendment to Cafeteria Plan for Affordable Care Act Compliance

SUMMARY OF ISSUES: 
 1. CCCTA makes contributions under its Cafeteria Plan for all eligible employees, in varying amounts 
depending on: 1) whether the employee elects to enroll in CCCTA’s health coverage, and 2) if so, which benefit 
package and coverage tier is elected.  For employees who do not elect to enroll in CCCTA’s health coverage, the 
amount of CCCTA’s contribution is $50-$200 per month, depending on employee group, and may be applied 
toward the cost of CCCTA’s vision coverage (which is 100% employee-paid), used to purchase additional 
vacation days, or cashed out at the end of the year. In the past, CCCTA has not required that employees have 
other health coverage in order to elect not to enroll in CCCTA’s health coverage.  

2. Under the Affordable Care Act (“ACA”), CCCTA could be liable for a tax penalty, unless 95% of full-time 
employees are offered health coverage that provides “minimum value” and is “affordable” within the meaning of 
the ACA.  Under recent IRS guidance, contributions made by CCCTA under its Cafeteria Plan to employees who 
elect not to enroll in CCCTA’s health coverage could affect whether CCCTA’s coverage is “affordable” for 
purposes of the ACA employer penalty rules.  Further, there is some risk that CCCTA’s contributions under the 
Cafeteria Plan for employees who waive coverage could expose CCCTA to a non-compliance penalty under the 
ACA.  These risks may be avoided by amending the Cafeteria Plan (and coverage waiver procedures) to provide 
that an employee who elects not to enroll in CCCTA’s coverage will only be eligible to receive contributions made 
by CCCTA under the Cafeteria Plan, if the employee attests that he or she, and all of his or her tax dependents, 
have other group health coverage that provides “minimum value” within the meaning of the ACA.  The attached 
amendment to the Cafeteria Plan will revise the written Plan document to reflect this new procedure, which was 
implemented during the 2017 plan year open enrollment process. (The amendment reflects the language used in 
the regulatory requirement that employees “attest” to having other qualifying coverage, while open enrollment 
materials and election forms sent to employees used the term “certify” instead of “attest” for clarity.)  

 
3. The amendment clarifies that coverage under CCCTA’s vision plan is a Cafeteria Plan benefit option for 
all employee groups, which is consistent with current Cafeteria Plan operations. 

 
4. The amendment clarifies that an employee who previously consented to salary reductions to the extent 
necessary to pay for the cost of elected benefits that exceeds CCCTA’s contributions under the Cafeteria Plan for 
the employee may be deemed to have continued such consent in accordance with Section 4.7 of the Cafeteria 
Plan, which is consistent with current Cafeteria Plan operations. 
 
FINANCIAL IMPLICATIONS: 
Currently, approximately 45 employees have elected to waive CCCTA’s health coverage.  If any of those 
employees does not make the required certification, but continues to elect not to enroll in CCCTA’s health 
coverage, CCCTA would not expend the Cafeteria Plan contribution that would otherwise be made for that 
employee. If any of those employees elects to enroll in CCCTA’s health coverage as a result of the change, 
CCCTA’s contributions under the Cafeteria Plan would increase from the amount paid for employees who waive 
coverage ($50-$200 per month, depending on employee group) to the amount paid for employees who elect 
CCCTA’s health coverage ($ 707.67 to $2175.44 per month, depending on employee group and coverage tier). 
 
RECOMMENDATION: 
Staff recommends that the Committee forward the amendment to the Cafeteria Plan to the full Board for approval 
and adoption. 
 
ATTACHMENT: 
 
Amendment to Cafeteria Plan in the form of revised Appendix A, effective January 1, 2017. 
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APPENDIX A 
 

Benefit Options Under the 
Central Contra Costa Transit Authority Cafeteria Plan 

Effective January 1, 2017 

The provisions set out under Sections A - D below will apply for the Year beginning January 1, 
2017.  Such provisions will remain in effect for subsequent Years unless and until modified by 
the Authority or, if earlier, the termination of the Plan. 

A. ATU Participants 

1. This Section A applies to each Participant who is a member of the ATU 
bargaining group (“ATU Participant”). 

2. Each ATU Participant may elect under the Plan to receive either coverage under 
the health plan maintained by the Authority, namely the Public Employees’ 
Medical and Hospital Care Act (PEMHCA), or paid vacation days, and may be 
eligible to receive an Authority Contribution, as follows: 

• PEMHCA coverage:  If the ATU Participant elects PEMHCA coverage, the 
Authority will make monthly contributions under the Plan for such coverage, 
in the following amounts: 

Coverage   Authority Contributions 
Election   per Calendar Month  

Employee only $501.25 
Employee plus one $809.92 
Employee plus two or more dependents $1078.57 

• Paid vacation daysNo PEMHCA coverage: If the ATU Participant elects not 
to enroll in PEMHCA and makes the required attestation described in Section 
D, below,  paid vacation days, he or she will receive vacation days equivalent 
toan Authority Contribution under the Plan in the amount of $150 per month, 
which may be applied toward the cost of coverage under the Authority’s 
vision plan, or for paid vacation days in accordance with Section 4.3 of the 
Plan, or both. under the Authority’s vacation policy.   

3. Each ATU Participant may elect to receive coverage for the Year under the 
District’s Authority’s vision plan.  If the Participant so elects, the coverage 
premium will be deducted on a pre-tax basis from the Participant’s Authority 
compensation, unless the Authority Contribution for a Participant who elects not 
to enroll in PEMHCA is applied toward the cost of the coverage.   

B. Teamster Participants 
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1. This Section B applies to each Participant who is a member of the Teamster 
bargaining group (“Teamster Participant”). 

2. Each Teamster Participant may elect under the Plan to receive either PEMHCA 
coverage or paid vacation days, as follows: 

• PEMHCA coverage:  If the Teamster Participant elects PEMHCA coverage, 
the Authority will make monthly contributions under the Plan for such 
coverage, in the following amounts: 

Coverage   Authority Contributions 
Election   per Calendar Month  

Employee only $481.13 
Employee plus one $769.65 
Employee plus two or more dependents $1026.23 

• Paid vacation daysNo PEMHCA coverage: If the Teamster Participant elects 
not to enroll in PEMHCA and makes the required attestation described in 
Section D, belowpaid vacation days, he or she will receive vacation days 
equivalent to an Authority Contribution under the Plan in the amount of $50 
per month, which may be applied toward the cost of coverage under the 
Authority’s vision plan, or for paid vacation days in accordance with Section 
4.3 of the Plan, or both under the Authority’s vacation policy.  

3. Each Teamster Participant may elect to receive coverage for the Year under the 
 Authority’s vision plan.  If the Participant so elects, the coverage premium will be 
 deducted on a pre-tax basis from the Participant’s Authority compensation, unless 
 the Authority Contribution for a Participant who elects not to enroll in PEMHCA 
 is applied toward the cost of the coverage.  

C. Unrepresented Participants 

1. This Section C applies to each Participant who is an unrepresented administrative 
employee (“Unrepresented Participant”). 

2. Each Unrepresented Participant may elect under the Plan to receive a contribution 
towards either (a) PEMHCA coverage,  or (b) paid vacation days as follows: 

• PEMHCA coverage:  If the Unrepresented Participant elects PEMHCA 
coverage, the Authority will make monthly contributions under the Plan for 
such coverage, in the following amounts: 

Coverage   Authority Contributions 
Election   per Calendar Month  

Employee only $428.26 
Employee plus one $663.91 
Employee plus two or more dependents $888.76 
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• Paid vacation daysNo PEMHCA coverage: If the Unrepresented Participant 
elects paid vacation daysnot to enroll in PEMHCA coverage, and makes the 
required attestation described in Section D, below, he or she will receive an 
Authority Contribution under the Plan in the amount of vacation days 
equivalent to $200 per month, which may be applied toward the cost of 
coverage under the Authority’s vision plan, or for paid vacation days in 
accordance with Section 4.3 of the Plan, or both. under the Authority’s 
vacation policy.   

3. Each Unrepresented Participant may elect to receive coverage for the Year under 
the District’s Authority’s vision plan.  If the Participant so elects, the coverage 
premium will be deducted on a pre-tax basis from the Participant’s Authority 
compensation, unless the Authority Contribution for a Participant who elects not 
to enroll in PEMHCA is applied toward the cost of the coverage.   

D. All Participants 

1. This Section D applies to all Participants. 

1.2. A Participant who elects not to enroll in PEMHCA coverage will receive an 
Authority Contribution in the amount listed under Section A, B or C above, as 
applicable, for the Year only if the Participant attests, in the manner required by 
the Authority, that the Participant and all of his or her tax dependents have other 
group health coverage that provides minimum value within the meaning of the 
Affordable Care Act.  No Authority Contribution will be provided to any 
employee who makes such an attestation, if the Authority knows or has reason to 
know that the employee, or a tax dependent of the employee, does not have 
alternative coverage. 

2.3. If a Participant who is not enrolled in PEMHCA coverage fails to elect an option 
under Sections A - C above (as applicable) by the due date specified by the 
Administrator for each Year, the Participant will be treated as having elected cash 
or paid vacation days, as applicablenot to participate in the Cafeteria Plan. 

3.4. For each calendar month, a Participant will be entitled to benefits under this 
Appendix A only if he or she either completes the minimum number of hours 
required by the Authority’s benefits policy for the month, or qualifies for 
coverage under the Family and Medical Leave Act for the month. 

4.5. Contributions made by the Authority under this Appendix for a Participant’s 
PEMHCA coverage will be in addition to any other contributions made by the 
Authority directly to PEMHCA (outside the Plan) for such coverage.  To the 
extent the required premiums for the Participant’s PEMHCA coverage exceed the 
aggregate Authority Ccontributions for the Participant’s PEMHCA coverage, the 
excess premiums will be deducted on a pre-tax basis from the Participant’s 
Authority compensation, but only if the Participant provides written consent to 
those deductions in the time and manner required by the Administrator.  If the 
Participant does not provide such consent, he or she will be solely responsible for 
paying the premiums owed on an after-tax basis. Notwithstanding this Section 
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D.5, a Participant who made an initial election to enroll in PEMHCA coverage in 
accordance with Section 4.5 of the Plan and consented to deductions associated 
with such election may be deemed to have consented to continue such election for 
subsequent Years, in accordance with Section 4.7 of the Plan. 
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